Bemærk, at forsalget til Foredrag: Tal, tilfældigheder og tipping points først starter Lørdag den 02/11, klokken 10:00.


Foredrag: Tal, tilfældigheder og tipping points
Vi anmoder på det kraftigste om, at man kun bestiller det antal billetter, som man har brug for og husker at melde afbud hvis man bliver forhindret. Sådan at alle som ønsker at se foredraget kan få en plads.
Foredrag
Foredrag: Tal, tilfældigheder og tipping points

Foredrag: Tal, tilfældigheder og tipping points

Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet.

Sprog: dansk
Pause: 20 minutter
Forelæser: statistiker Susanne Ditlevsen

Når salget af cykelhjelme stiger er der flere cykelulykker. Ergo er det farligt at køre med cykelhjelm! Eller er det nu også det? Måske bliver der solgt flere cykelhjelme fordi det er blevet farligere at cykle i trafikken? Men er det nu også rigtigt? Måske bliver der bare solgt flere hjelme og der er flere ulykker fordi der er flere der cykler? En sammenhæng betyder ikke, at der også er en årsagssammenhæng. Statistik kan nemt misbruges og fejltolkes, men statistik har spillet og spiller også en meget vigtig rolle i at forstå og afdække hvordan verden hænger sammen. Mange videnskabelige opdagelser er først blevet gjort udelukkende ved at undersøge statistiske sammenhænge – og først senere er de underliggende årsager blevet opdaget og forstået.

Kom og hør professor i statistik Susanne Ditlevsen fortælle om statistikkens heldige og mindre heldige historier – fra sømænd med skørbug, til børnedødelighed på fødselsklinikker, en teknisk fejl i en rumfærge der havde fatale konsekvenser og mulig racisme i amerikansk politi.

I foredraget vil du også dykke ned i Susannes egen forskning – fx om matematikken bag ‘tipping points’ og hvordan man vha. statistik kan forudsige sandsynligheden for at Europas varme havstrøm vil kollapse i dette århundrede.
__
Læs mere på ofn.au.dk/abstract/156.
Hvis du vil tippes om kommende foredrag og modtage bonusmateriale, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer med støtte fra Carlsbergfondet.
Foredraget varer 2 timer inkl. en pause midtvejs på 20 minutter samt en session til slut hvor forelæseren svarer på udvalgte spørgsmål indsendt under foredraget af publikum via SMS og X.

Foredraget bliver ikke tilgængeligt på nettet efterfølgende.